Toive n:o 22

Ensi- ja turvakodit yhteistyökumppaneiksi.

”Hyvinvointialueita ja sote-järjestöjä yhdistää yhteinen tavoite, ihmisten hyvinvointi. Hyvinvointialueiden kannattaa tuntea järjestöt, niiden toiminta ja kartoittaa tarjolla oleva sote järjestöjen osaaminen. Yli 11 000:ssa sote-järjestössä tehdään korvaamatonta työtä ihmisten pärjäämiseksi. Ne tukevat ihmisten ja yhteisöjen voimavaroja, turvallisuutta ja luottamusta. Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistykset toimivat jokaisella hyvinvointialueella tarjoten tukea sekä osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Osaamme viisaasti yhdistää vapaaehtoisten, saman asian kokeneiden vertaisten ja ammattilaisten tuen toimivaksi kokonaisuudeksi ihmisille.

Laki velvoittaa hyvinvointialueet tekemään hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä yhteistyötä järjestöjen kanssa sekä neuvottelemaan siihen liittyvistä tavoitteista ja yhteistyöstä kerran vuodessa niiden kanssa. Hyvinvointialueiden on edistettävä järjestöjen toimintaedellytyksiä ja vaikuttamismahdollisuuksia. Yhteistyölle on luotava rakenne. Näistä asioista hyvinvointialueiden on viisasta tehdä pitkäjänteiset linjaukset.

– Hyvinvointialueiden ja järjestöjen yhteistyölle on luotava rakenteet ja linjattava hyvinvointistrategiassa, miten hyvinvointialue rahoittaa sote-järjestöjen toimintaa.

– Palvelustrategiaan tulee kirjata sote-järjestöjen resurssiksi järjestölähtöinen tuki ja palvelut sekä hyvinvointia ja terveyttä edistävä toiminta.

– Hyvinvointialueen ja kuntien on sovittava sote-järjestöjen avustamisen jatkumisesta ja kumppanuussopimusten siirrosta ilman katkoksia.

– Osaamisemme tulee rakentaa osaksi palvelukokonaisuuksia ja -ketjuja yhdessä kanssamme.”

(Ensi- ja turvakotien liitto, https://ensijaturvakotienliitto.fi/vaikut…/aluevaalit-2022/…)

Jokaisella on oikeus elää ilman väkivaltaa, silti vauvoista joka kymmenennellä on riski joutua kaltoinkohdelluksi ja noin 700 000 naisen arvioidaan joutuvan väkivallan kohteeksi tai uhatuiksi lähisuhteissaan. Myös ikäihmiset ja miehet ovat väkivallan uhreja. Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistyksistä löytyy apua, tukea ja tietoa lähisuhdeväkivallasta. Jokaisen hyvinvointipalveluissa työssä olevan tulee tunnistaa oma vastuunsa mitä tulee lähisuhdeväkivaltatyöhön.

Asiaan erikoistuneet järjestöt tulee ottaa kumppaniksi väkivaltatyössä ja yhteistyölle tulee varata resursseja. Kaikki hyvinvointipalveluiden työntekijät tulee kouluttaa tunnistamaan väkivalta ja varmistamaan avunsaanti.