Toive n:o 21

Perhekeskusten palvelut jokaiselle perheelle.

Perhekeskusmalli yhdistää erinomaisella tavalla julkisen ja kolmannen sektorin toimijat ja kokoaa yhteen lapsiperheiden tärkeimmät palvelut. Se toimii hyvänä rakenteena myös hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveyspalvelujen ja kuntien sivistyspalvelujen välillä.

Perhekeskus on lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia ja terveyttä edistävä sekä varhaista tukea, hoitoa ja kuntoutusta tarjoava monialainen palveluverkosto. Perhekeskus sisältää lapsille, nuorille ja perheille suunnatut hyvinvointia ja terveyttä sekä kasvua ja kehitystä edistävät sekä varhaisen hoidon, tuen ja kuntoutuksen palvelut. Perhekeskus yhteensovittaa kuntien ja kuntayhtymien sekä järjestöjen ja seurakuntien palveluita ja toimintaa yhden katon alle.

Perhekeskuksen käytännön toiminta suunnitellaan alueellisesti ja alueellisten tarpeiden mukaan, mutta lähtökohtaisesti keskuksesta pitää saada kaikki peruspalvelut ja sen tulisi olla jokaisen perheen saatavilla. Palveluita voidaan tarjota palvelunantajien toimipisteissä yhteen koottuina tai erillisinä tai tuoda asiakkaan kotiin, varhaiskasvatuksen toimipaikkaan tai kouluun tai tarjota sähköisesti.

Keskusten suunnitteluvaiheeseen on tärkeää ottaa mukaan myös kolmannen sektorin toimijat, jotta yhteistyö ja perheiden kohtaamien hankalien tilanteiden tuki voidaan taata. Erityisesti lastensuojelu- ja turvakotitoimijoiden osaamista on hyödynnettävä, jotta voidaan taata kaikille turvallinen kehitysympäristö.