Äänestäjällä(-kin) on vastuu.

Demokratia tarkoittaa kansanvaltaa. Perusajatuksena on, että hallintovallan edustajat on valittu kansan joukosta ja nämä edustajat toteuttavat näin ollen kansan tahtoa.

Kansan edustajat valitaan vaalein ja jokaisella äänioikeutetulla on yksi ääni. Ääntään voi käyttää presidentin-, eduskunta-, kunta- ja europarlamenttivaaleissa, sekä nyt myös aluevaaleissa. Jokainen äänioikeutettu voi siis valita, että kenet haluaa missäkin vaaleissa edustamaan itseään, kun päätetään yhteisistä asioista.

Äänen käyttäjällä on kuitenkin aina myös vastuunsa. Parhaassa tilanteessa jokainen äänestäjä selvittää parhaansa mukaan ja mahdollisimman perusteellisesti sen, kenelle äänensä tulee antamaan. Äänestämisen jälkeen olisi myös hyvä seurata sitä, että miten tämä henkilö on luottamustehtävissään toiminut ja kannattaako samaa henkilöä äänestää uudestaan.

Miten sitten selvittää, että kenelle oma ääni kannattaa antaa?

Helpoin tapa on tehdä muutama vaalikone ja selvittää, että keitä ehdokkaita ja minkä puolueen ehdokkaita vaalikone itselle suosittelee. Tässä on toki oma haasteensa se, että kysymykset voivat olla haastavia ja niihin voi olla vaikea vastata ilman perusteellista googletusta, mutta työ kyllä kannattaa. Jos vaalikoneeseen vastaa huolella, niin se auttaa hyvin ehdokkaan valinnassa. Ehdokasta ei kannata kuitenkaan valita pelkän vaalikonesuosituksen perusteella, vaan myös ehdokkaan vastausten perustelut kannattaa lukea huolella.

Vaalikoneiden lisäksi kannattaa tutustua ehdokkaan nettisivuihin ja sometileihin. Vaikuttaako ehdokas aktiiviselta ja onko arvot omien arvojen mukaiset?

Joskus sopiva ehdokas voi löytyä myös mainonnan kautta tai muualta kuin vaalikoneista. Tällöinkin kannattaa ennen äänestyspäätöstä katsoa ehdokkaan vaalikonevastaukset perusteluineen läpi ja tutustua ehdokkaaseen mahdollisimman hyvin. Jos jokin aihe askarruttaa, niin ehdokkaaseen voi olla myös suoraan yhteydessä ja varmistaa, että henkilö on itselle sopiva edustaja.

Tällä kirjoituksella halusin herätellä omia seuraajiani siihen tosiasiaan, että myös äänestäjällä on vastuunsa. Jokaisella äänellä on seurauksensa, hyvässä ja pahassa.